Impreza firmowa jest narzędziem kształtującym wizerunek Firmy. Udana impreza firmowa sprzyja identyfikacji Pracownika z Firmą, wpływa na umacnianie relacji między pracownikami i przełożonymi, motywuje do dalszej efektywnej pracy. Impreza dla Firmy jest kompilacją różnych działań, które trzeba dokładnie przemyśleć i zaplanować odpowiednio wcześniej. Bardzo istotne jest także dogranie wszystkie szczegółów i zadbanie o prawidłową realizację na miejscu, tak aby cele spotkania zostały zrealizowane, wszyscy Uczestnicy dobrze się bawili i pozostały miłe wspomnienia ze spotkania.
Podstawowe sprawy organizacyjne:
1. Wybór terminu
- odpowiedni czas zarówno dla Twojej Firmy jak i Pracowników
- tak aby umożliwić wszystkim zainteresowanym wzięcie udziału w imprezie.
Najlepiej aby nie był termin pokrywający się z wysłaniem w zagraniczne delegacje większości pracowników z Twojej Firmy, albo okres świąt, czy długich weekendów kiedy czas chcemy spędzać z rodziną
2. Określenie budżetu
- wielkość budżetu wpływa na możliwości
3. Ustalenie ilości osób
- należy się zastanowić, czy w imprezie wezmą udział wszyscy pracownicy, czy tylko kadra managerska, albo osoby z najlepszymi wynikami w pracy
4. Wybór miejsca
- odpowiedni standard, ciekawy wystrój, dobra lokalizacja, łatwy dojazd, sympatyczna obsługa
5. Ustalenie rodzaju imprezy
- każda impreza ma inny charakter. Należy sprecyzować oczekiwania i cele imprezy.
Impreza firmowa poza celami rozrywkowymi najczęściej także spełnia różne cele:
- motywacyjny
- integracyjny
- team building
- oceny pracowników, etc.
6. Planowanie szczegółów
- należy przemyśleć jakie są możliwości finansowe i co w takiej cenie możemy zrealizować. W trakcie planowania imprezy warto przewidzieć jak najwięcej, aby później na miejscu nie wynikały jakieś problemy organizacyjne. Z pomocą profesjonalistów najłatwiej ustalić przebieg imprezy, zaplanować atrakcje, wybrać menu.
7. Samemu czy z pomocą firmy?
- Czy chcesz wszystko samodzielnie zaplanować a na imprezie dbać o dopilnowanie wszystkich szczegółów, czy chcesz mieć czas na udział w tej imprezie?
- Kasyno, gry i bingo działają na podstawie licencji i są regulowane przez Rząd Gibraltaru. W przypadku zakładów sportowych i finansowych, posiadamy licencję i operujemy pod nadzorem. Tak samo jak w Instant Play Games czy w fantastycznym Download Casino, możesz teraz zagrać w swoje ulubione gry z dala od komputera za pomocą nowej usługi dla telefonów Mobile Casino na gry-kasynowe.info.
- Organizacja imprezy dla Firmy wymaga zaangażowania szeregu osób: obsługa obiektu, osoby realizujące poszczególne zadania i atrakcje.
- Jeśli masz zespół osób, które potrafią współpracować razem i znają się na tym co robią oraz kompleksowo o wszystko zadbają - masz więcej swojego cennego czasu na wzięcie udziału w imprezie
- Zadbanie o to, aby wszystko przebiegało zgodnie z agendą często wymaga dużego zaangażowania na miejscu. Czasem lista zadań do zrealizowania jest bardzo długa.
- Zastanów się czy lepiej zrobić wszystko samemu, poświęcić na to dużo czasu przed imprezą i w jej trakcie, czy też zdać się na profesjonalistów, którzy mają w organizowaniu imprez doświadczenie, mają rozbudowaną bazę kontaktów i z powodzeniem zajmą się wszystkimi sprawami organizacyjnymi.
- Firmy specjalizujące się w organizacji imprez firmowych posiadają wszelkie niezbędne kontakty.
- Dzięki częstej organizacji eventów firmy te otrzymują wiele zniżek i mogą zaproponować konkurencyjne ceny.
- Ponadto na każdą imprezę organizowaną przez firmę jedzie profesjonalnie przygotowana osoba, która dopilnowuje wszystkich spraw na miejscu.
- Wszyscy uczestnicy eventu mają więc czas na swobodny udział w imprezie.
8. Analiza imprezy i wyciągnięcie wniosków na przyszłość
- co było trafnym pomysłem, co spełniło oczekiwania, jakich błędów nie powtarzać. Częstym rozwiązaniem jest zebranie od Uczestników opinii o spotkaniu, przeprowadzenie ankiety.
Źródło: www.szkolenia-konferencje.com.pl
________________________________________________________________________________________________________________________Zasady
Zasady organizowania imprez masowych
Wymagania dla organizatorów imprez z udziałem ponad 50 osób
I. Organizator imprezy każdorazowo przed jej rozpoczęciem powinien sprawdzić i zapewnić bezpieczeństwo pożarowe w obiekcie, zwracając uwagę m.in. na następujące elementy.
1. Warunki ewakuacji ludzi, a w szczególności zapewnienie:
- co najmniej dwu wyjść ewakuacyjnych z pomieszczeń, w których przebywać może więcej niż 50 osób, lub których powierzchnia przekracza 300 m2, z drzwiami o szerokości dostosowanej do liczby osób mogących jednocześnie przebywać w pomieszczeniu, licząc 0,6m na 100 osób, lecz nie mniej niż 0,9 m na każde drzwi oraz kierunku otwierania się zgodnie z kierunkiem ewakuacji,
- odległości od najdalszego miejsca, w którym może przebywać człowiek do wyjścia z pomieszczenia, nie przekraczającej 40 m,
- odległości od wyjścia z pomieszczenia do drzwi klatki schodowej lub drzwi prowadzących na zewnątrz budynku - 20 m,
- drożności dróg ewakuacyjnych - nie zastawiania ich, nie składowania na nich materiałów palnych itp.
2. Wystrój wnętrz, w tym stosowanie:
- elementów wyposażenia i wystroju wnętrz z materiałów co najmniej trudno zapalnych.
3. Sprawność działania urządzeń przeciwpożarowych, takich jak:
- systemów sygnalizacji pożarowej,
- stałych urządzeń gaśniczych,
- telefonów umożliwiających łączność z najbliższą jednostką Państwowej Straży Pożarnej,
- gaśnic i innych urządzeń, znajdujących się w obiekcie.
4. Zapewnienie dostępu do:
- gaśnic,
- miejsc uruchamiania urządzeń przeciwpożarowych,
- przeciwpożarowych wyłączników i tablic rozdzielczych prądu elektrycznego oraz kurków instalacji gazowej,
- wyjść ewakuacyjnych.
5. Oznakowanie zgodnie z Polskimi Normami:
- dróg ewakuacyjnych,
- miejsc usytuowania i uruchamiania urządzeń przeciwpożarowych, telefonów, wyłączników prądu i kurków głównych instalacji gazowej oraz gaśnic.
6. Umieszczenie w miejscach widocznych wykazów telefonów alarmowych oraz instrukcji postępowania na wypadek pożaru.
7. Znajomość przez pracowników obsługi i służbę ochrony obiektu zasad postępowania na wypadek powstania pożaru, a w szczególności:
- zasad organizacji i prowadzenia ewakuacji,
- sposobu alarmowania Państwowej Straży Pożarnej oraz służb ratowniczych działających w obiekcie,
- zasad użycia gaśnic oraz uruchamiania urządzeń przeciwpożarowych znajdujących się w obiekcie.
8. Przejezdność dróg pożarowych i dostęp do obiektu dla jednostek ratowniczych.
9. Właściwy dobór i wykonanie ogrzewania oraz instalacji elektroenergetycznych.
10. Aktualne badania instalacji elektrycznych i odgromowych
II. W trakcie trwania imprezy należy zwrócić uwagę na:
- zapewnienie stałego nadzoru nad przebiegiem imprezy przez wyznaczone służby lub osoby, zapoznane z zasadami postępowania na wypadek powstania pożaru,
- przestrzeganie zakazu używania ognia otwartego i palenia tytoniu w miejscach do tego celu nie przeznaczonych,
- utrzymanie drożności dróg ewakuacyjnych i możliwości natychmiastowego otwarcia drzwi ewakuacyjnych,
- zapewnienie przejezdności dróg pożarowych i zachowanie dostępu do obiektu dla jednostek ratowniczych,
- sprawność urządzeń nagłaśniających i oświetleniowych,
- zachowanie bezpieczeństwa podczas stosowania efektów specjalnych,
- przestrzeganie zakazu używania wyrobów pirotechnicznych wewnątrz pomieszczeń,
- stosowanie się do postanowień instrukcji obsługi wyrobów pirotechnicznych,
- przestrzeganie wymagań prawa lokalnego w zakresie używania wyrobów pirotechnicznych,
- przestrzeganie zasad bezpieczeństwa przez uczestników imprezy.
III. Imprezy masowe
Zgodnie z ustawą z dnia 22 sierpnia 1997 r., poprzez imprezę masową rozumie się imprezę sportową, artystyczną lub rozrywkową, na której liczba miejsc dla osób na stadionie, w innym obiekcie niebędącym budynkiem lub na terenie umożliwiającym przeprowadzenie imprezy masowej wynosi - nie mniej niż 1.000, a w przypadku hali sportowej lub innego budynku umożliwiającego przeprowadzenie imprezy - nie mniej niż 300 (nie dotyczy imprez odbywających się w teatrach, kinach, placówkach oświatowych itp.).
Bezpieczeństwo imprezy masowej polega na spełnieniu przez organizatora imprezy (osobę prawną, osobę fizyczną lub jednostkę organizacyjną nieposiadającą osobowości prawnej) wymogów w zakresie bezpieczeństwa osób obecnych na imprezie w czasie jej trwania, ochrony porządku publicznego, zabezpieczenia pod względem medycznym, a także stanu technicznego obiektów budowlanych wraz ze służącymi tym obiektom instalacjami i urządzeniami technicznymi, w szczególności przeciwpożarowymi i sanitarnymi.
Organizator imprezy masowej, w uzgodnieniu z właściwym miejscowo komendantem powiatowym (miejskim) Państwowej Straży Pożarnej, powinien określić szczegółowe zasady postępowania w przypadku powstania pożaru lub innego miejscowego zagrożenia w obiekcie (terenie), w którym planuje się przeprowadzenie imprezy. Powyższe uzgodnienie zasad postępowania stanowi m.in. podstawę do wystąpienia przez organizatora imprezy masowej z wnioskiem, do właściwego ze względu na miejsce przeprowadzenia imprezy organu administracji samorządowej (wójta, burmistrza lub prezydenta miasta), o wydanie zezwolenia na przeprowadzenie imprezy masowej.
Organizator imprezy masowej jest obowiązany do zapewnienia bezpieczeństwa osobom obecnym na imprezie oraz porządku podczas jej trwania.
W tym celu powinien przede wszystkim zapewnić:
- Spełnienie wymogów określonych w przepisach prawa, w szczególności w przepisach budowlanych, sanitarnych i dotyczących ochrony przeciwpożarowej,
- Służbę porządkową i informacyjną,
- Pomoc medyczną oraz zaplecze higieniczno-sanitarne,
- Drogi ewakuacyjne oraz drogi umożliwiające dojazd jednostkom ratowniczo-gaśniczym i innym służbom interwencyjnym,
- Warunki zorganizowania łączności pomiędzy służbami biorącymi udział w zabezpieczeniu imprezy,
- Sprzęt ratowniczy i gaśniczy oraz środki gaśnicze niezbędne przy zabezpieczeniu działań ratowniczo-gaśniczych,
- Uzyskanie zezwolenia od właściwego terenowo organu administracji samorządowej na przeprowadzenie imprezy masowej,
Przy organizacji pokazów z użyciem wyrobów pirotechnicznych należy uwzględnić dodatkowo poniższe wskazania:
- Pokazy powinny być organizowane na otwartym terenie, przy czym minimalna odległość stanowisk odpalania materiałów z ukierunkowaniem na otwartą przestrzeń nie powinna być mniejsza niż 25 m od budynków i 50 m od miejsc dla publiczności,
- Lokalizacja miejsca pokazów powinna uwzględniać spełnienie wymogów co do odległości od terenów leśnych, stogów itp., wynikających z rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 16.06.2003r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów.
Źródło: www.straz.gov.pl
________________________________________________________________________________________________________________________
Czy warto organizowac wyjazdy integracyjne?
Imprezy integracyjne są elementem szeroko pojętego procesu zarządzania kadrami, marketingu oraz wypoczynku i rekreacji. Wspólna integracja zwiększa zaangażowania pracowników w sprawy firmy, zacieśnia więzi, tworzy bliskie i pozytywne relacje oraz buduje obszar wzajemnego zaufania. Realizowane są scenariusze imprez integracyjnych według założeń Klientów ale również przedstawiane są własne oryginalne i niekonwencjonalne, autorskie pomysły. Firmy zajmujące się organizacją tego typu imprez zapewniają zarówno dreszczyk emocji, jak i zastrzyk pozytywnej adrenaliny. Wszystko to odbywa się w miłej i sympatycznej atmosferze, przy smacznym cateringu.
Co przemawia za sensownością organizowania szkoleń dla Pracowników:
- Tworzenie się nowych więzi między Pracownikami, budowanie zespołu który pozwoli na przewagę nad konkurencją na rynku
- Wzrasta motywacja Pracowników
- Rozbudowa nowych umiejętności m.in.: menagerskich, zachowań w sytuacjach nowych, zarządzanie grupą
- Rozpoznanie ról poszczególnych Pracowników w grupie
- Podniesienie poziomu lojalności Pracowników
Przykłady organizowanych imprez integracyjnych:
1. Team building:
- Off-road
- Quady, paintball, ATKA, narty grupowe, przeciąganie liny
- Park linowy, ścianki wspinaczkowe, tyrolka
- Szukanie Skarbu
- Pojazdy segway, zorbing (kula sferyczna)
- Spływy kajakowe
- Galaktyczny Show
- Filmowe Oskary
- Rajdy niezwykłymi pojazdami
- Tworzenie własnych niezwykłych aut
- Snowmania
- firmowe wypady na narty
- Aktywne zwiedzanie zamków
- pokazy walk rycerskich, wystrzały armatnie
2. Pikniki firmowe
3. Wieczorne imprezy tematyczne:
- Imprezy Country- Western Party
- Bal Wenecki - Szalone lata 70-siąte
- Impreza w stylu hipisowskim
- Bal u Ala Capone- spotkanie rodzin mafijnych
- Impreza Afro- warsztaty tańca afrykańskiego i gry na bębnach
- Dookoła świata
- Disco Pewex
- Piraci czyli złoto Kapitana Branda
- Szpital na peryferiach- klinika doktora Strzykawy
- Wiedźmy i proces o czary
- Impreza w stylu Bollywood
Na rynku usług dla firm pojawiają się coraz to nowe pomysły na integrację Pracowników. Najbardziej atrakcyjne staje się to, co nietypowe. Pracownicy chętnie korzystają z atrakcji jakie proponują im
Pracodawcy.
Źródło: www.szkolenia-konferencje.com.pl
________________________________________________________________________________________________________________________
Wybór firmy cateringowej
Catering rozwiązuje wszelkie problemy dotyczące zaplecza kulinarnego imprezy. Problem pojawia się jedynie przy podjęciu decyzji, która z firm na rynku jest najlepsza, której można zaufać i kto przygotuje nam najlepsze jedzenie. Dzisiaj coraz częściej przyjęcia takie jak: imieniny, urodziny, chrzciny, komunia, czy inne imprezy okolicznościowe (jubileusze, rocznice) organizują nam doświadczone firmy cateringowe.
Firmy cateringowe dysponują nie tylko niezawodnymi i nowoczesnymi urządzeniami, zapleczem kuchennym, technicznym (mają własne naczynia, sztućce, obrusy, stoły, krzesła, a nawet zadaszenia i oświetlenie namiotów - w przypadku imprez plenerowych) dostarczają nawet swoich kelnerów i sprzątaczy. Współpracują też z dekoratorami i florystami. Ich zadaniem jest sprostanie nawet najbardziej wymagającym klientom.
Jednym z ważniejszych kryteriów wyboru takiej firmy to serwowane przez nią posiłki, czyli to co jest główną atrakcją cateringu. Należy kierować swą uwagę przede wszystkim na to czy w swojej ofercie firma taka posiada bogaty wachlarz specjałów zimnego bufetu, dań z ryb, drobiu, mięsa, warzyw i owoców morza, a także wielowariantowy wybór napojów.
Drugim kryterium przy wyborze cateringu to sposób dekoracji oraz podania potraw. Oczywiście wszystko zależy od tego jaki rodzaj przyjęcia chcemy zorganizować (bankiet, komunia, imieniny), gdzie ma się ono odbyć (impreza plenerowa np. w pomieszczeniu zamkniętym czy też w ogrodzie ) w jakiej porze roku (wtedy też będzie znacznie łatwiej dobrać serwowane potrawy - zimą zdecydowanie należy podać potrawy cięższe a latem więcej lekkich np. sałatek ) oraz jakiego rodzaju dekoracje sobie życzymy (falbany na obrusach i krzesłach, dekoracje kwiatowe, wszelkiego rodzaju świeczniki, itd.)
Ostatnim z kryteriów doboru firmy cateringowej jest obsługa, która powinna spełnić oczekiwania gości nie tylko serwując posiłki, ale też prowadząc luźne rozmowy z gośćmi czy usuwając na bieżąco zabrudzenia. Obsługa cateringu ma pełnić bardzo ważną rolę: musi być w każdym miejscu spotkania, a jednocześnie pozostawać na uboczu.
Jeśli już zdecydowaliśmy się na konkretną firmę, należy sprawdzić jej rekomendacje w siedzibie firmy oraz podpisać umowę, która będzie nakładała stosowne obowiązki na organizatora oraz określała zakres prac. Taka umowa zawsze skutecznie motywuje firmę cateringową do szybkiej i efektownej pracy oraz daje klientowi swego rodzaju gwarancję poprawnie wykonanej usługi.
________________________________________________________________________________________________________________________
Czekoladowe i szampańskie fontanny
Czekoladowe fontanny od dawna obecne są w Stanach Zjednoczonych, a od kilku lat królują również na przyjęciach i uroczystościach weselnych oraz spotkaniach firmowych w całej Europie, w tym także w Polsce. Wynajem fontann czekoladowych kierowany jest do osób, które pragną aby ich impreza wyróżniała się spośród innych i została bardzo dobrze zapamiętana. Fontanny czekoladowe oprócz niezwykłych właściwości smakowych stanowią także element dekoracyjny każdej imprezy, niezależnie czy jest to wesele, komunia, bankiet, konferencja czy np. impreza firmowa bądź integracyjna.
Czekoladowa fontanna jest niezapomnianą atrakcją każdej imprezy, podczas której zachwyca gości swym wyglądem, pysznym smakiem płynnej, gorącej czekolady oraz niezwykle aromatycznym zapachem. Prawdziwa belgijska mleczna, gorzka lub biała czekolada płynąca z góry eleganckiej, kilku kaskadowej fontanny z powodzeniem zastąpi każdy tort weselny. Urozmaiceniem tej atrakcji niewątpliwie są smaki: karmelu, mięty, truskawki, limonki, cappuccino, pomarańczy i miodu. Każda z tych wymienionych czekolad posiada charakterystyczny dla danego smaku kolor, więc możemy zaskoczyć naszych gości nie tylko fantazyjnym smakiem, ale i niezwykłym kolorem czekolady.
Goście zanurzają w niej kruche przekąski jak pianki - tzw. marschmallow, paluszki, wafle i praliny oraz owoce: truskawki, ananasy, melony, jabłka, winogrona, kiwi , gruszki i banany.
Jedynie fantazja organizatorów może ograniczyć to co zostanie zanurzone w płynnej, ciepłej czekoladzie. Dodatkowym efektem są ozdobne podświetlane podesty, na których ustawione są fontanny. Fontanny z czekoladą i owocami robią na imprezach prawdziwą furorę.
Doskonale sprawdza się podczas:
- imprez firmowych, bankietów, eventów
- wesel, wieczorów panieńskich i kawalerskich
- uroczystości rodzinnych, jubileuszy, urodzin
- nieoficjalnych spotkań.
Na polskim rynku są już dostępne fontanny szampańskie, z których tryska wino lub poncz co jest dodatkową ozdobą każdego przyjęcia. Fontanny szampańskie mogą być znakomitym uzupełnieniem fontann czekoladowych lub też stanowić samodzielną atrakcję imprezy. Czekoladowa fontanna sprzyja nawiązywaniu znajomości, umila rozmowę i integruje bawiące się na przyjęciu towarzystwo.